woensdag 5 april 2017

Les jeux sont faits

Het spel der giganten maakt dat wij in Nederland andere keuzes moeten maken om te overleven of liever nog gezond te groeien.

California
Bij de laatste retail-update over de ontwikkelingen in de VS, moest ik helaas weer vaststellen dat de afstand van de groten ( ‘the scary five’, Google, Facebook, Amazone, Microsoft, Apple), ten opzichte van de rest van de (digitale) wereld alleen maar groter wordt.
Er worden miljarden geïnvesteerd in technologie, data opslag, nieuwe systemen, platforms, apparaten etc. etc. tegenover veel bescheidener bedragen in onze omgeving.
Wat vooral beangstigend is,  is dat alles gericht is op het ultiem inzoomen op consumenten, hun koopgedrag, rij-gedrag, surfgedrag, facebook-vrienden, stemgedrag, dating-gedrag, kortom …het complete leven. We geven iedere dag een stukje meer vrijheid op en daarmee autoriteit aan deze bedrijven dmv onze smartphone.

onderstaand gebouw doet mij aan een gevaarlijke groeiend kankergezwel denken, maar is het HQ van Amazoneconsument is een rationele machine
In winkels, in steden, in huis overal worden we gevolgd en worden dmv algoritmen onze acties gevolgd en steeds scherper onze vervolgacties voorspeld. Facebook kent ons beter dan onze vrienden. Dmv ons ‘deel-gedrag’ beweert Facebook op basis van al 300 gedeelde berichten ons beter te kennen dan wij onszelf kennen. Dat klinkt belachelijk, maar is het niet. Facebook (en Google) heeft een beter geheugen dan wij en beweert bv in staat te zijn een betere partner voor ons te kunnen kiezen dan wij dat zelf kunnen. Believe it or not.
Onze pricacy ligt op straat. Maar wij, onnozele halzen, ‘hebben toch niets te verbergen?’
Waar ze volgens mij de mist in gaan is het uitgangspunt waarin ook economen doorlopend de plank misslaan nl. dat de mens een rationeel denkend en handelend wezen is. De reden dat de economische voorspellingen nooit echt uitkomen ligt daar dan ook in verscholen. We handelen niet koel en berekenend op basis van voordeel, noodzaak, zoekend naar ‘behoefte bevrediging’. We willen links af slaan, maar ineens slaan we rechtsaf, en dat bedoel ik niet politiek.

sociaal dier
Weer even terug op aarde, de retail-aarde wel te verstaan. Wij zijn naast calculerende en koopjes gedreven gelukszoekers ook en vooral sociale wezens. Hele volksstammen zouden 1 x per 2 weken boodschappen kunnen doen, maar doen het iedere dag omdat ze het gezellig vinden.
De bevestiging van anderen, adviezen, indrukken, voorbeelden, inspiratie, cappuccino, maken het dat we er op op uit zullen blijven gaan. Ja zeker, convenience gedreven. Èn we lopen AH-to go binnen, èn we lopen AH XL binnen, en we bestellen via AH-online, èn we kopen bij H&M online, blijven in de stad op zoek naar ‘iets nieuws’, we willen een ontdekking doen want iedereen koopt bij ZARA, H&M, Mango etc. maar wij willen toch iets origineler zijn.
Laten we er eens vanuit gaan dat ik gelijk heb. Dan betekent dat dat het zal lonen als retailer origineel te zijn, authentiek/eerlijk, service-gericht in al onze vezels, en ook online actief te zijn. Het retaillandschap is er de laatste jaren dan ook best diverser op geworden met originele start-ups. Winkel/stadscentra doen er dan ook verstandig aan condities flexibeler te maken om starters een kans te geven.

Scary
Wat vooral scary is, is de enorme kracht die zich ontwikkelt in het manipuleren van mensen, ja zeker consumenten, maar ook burgers, kiezers, domme en intelligente mensen. We zijn allemaal slachtoffer van ‘fake-news’ via fakebook en hun vrienden. Toch nog maar eens The Circle van Dave Eggers of nog erger nog, Homo Deus van Hariri lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten