zware tijden voor de boeg
De retailwereld staat voor grote uitdagingen:
- consumentenbestedingen staan onder druk,
- door de temperaturen dit najaar, net te warm op de zo belangrijke weekends, krijgen de cijfers nog een extra negatieve duw,
- online verkopen die een steeds groter aandeel van de consumenten bestedingen in gaan nemen.
Reden genoeg voor grondig nadenken en strategische overwegingen zou je zeggen.
Retailers zijn meestal intern en inkoopgericht en gewend nog op intuïtie (lees onderbuik) te sturen en weinig te doen aan het professionaliseren van mens en organisatie.
Wanneer de omzet even tegenvalt gaan ze direct op de ‘kostenremmen’ staan en vergeten spontaan alle goeie voornemens om te investeren in kwaliteit ipv korte termijn houtje-touwtje oplossingen.
jaren ’80 oplossingen in jaren ’90 jasjes
En mijn ervaring is dat deze mentaliteit niet beperkt blijft tot de kleine retailers met 1 tot 10 winkels, maar ook grote(re) retailorganisaties typeert.
Gaat het even wat minder dan komen de voormalige oprichters en eigenaren, weer uit hun luxe zomer- of winterslaap, sturen de zittende directie naar huis: ‘want die begrijpen er niets van’ en gaan zelf weer aan het roer. Jaren ’80 oplossingen in een jaren ’90 jasje losgelaten op het 2de decennium van deze eeuw.
benchmark
Kortgeleden heb ik een opdracht gedaan voor een flinke retailer met 100+ winkels.
De directeur vroeg mij te kijken naar een aantal sleutelonderdelen van zijn organisatie. De verkoop liep de laatste 2 jaar, onder zijn professionele leiding, weer uitstekend en hij richtte de aandacht o.a. op het professionaliseren van de interne organisatie en het verbeteren van de systemen die verdere groei in de weg kon staan.
We hebben met een klein team in korte tijd een scan gehouden en de retailclub tegen de ‘marktlat’ aangelegd: hoe doet de organisatie het in vergelijk met de markt, wat kunnen ze ervan leren en hoe kunnen we de best-practice voorbeelden overnemen? Wat bleek: structureel veel te hoge eindvoorraden, achterhaalde replenishment methodiek, inefficiëntie in het DC, outdatet IT/ERP en een webshop die de hele organisatie frustreert en de klantenvraag nauwelijks kan bijbenen.
juiste verhaal op juiste moment
Met groot enthousiasme werd het plan door MT en directie omarmd: ‘juiste verhaal op het juiste moment’ waren de historische woorden van de directeur. Voor hem alleen echter op het foute moment. De raad van commissarissen vond kennelijk dat de man iets te voortvarend te werk ging. Inderdaad had hij de organisatie in die 2 jaar ingrijpend aangepakt: gebrek aan professionaliteit opgevangen door mensen te trainen en meer verantwoordelijkheid te geven, kwaliteitsimpulsen door vernieuwing binnen het team etc. En natuurlijk het inhuren van expertise op gebieden waar de organisatie te kort schiet.
De directeur is ontslagen en ons plan is inmiddels zonder enige toelichting of uitleg afgeschoten.
‘O ja, en die rekening betalen we natuurlijk ook niet !’
Uiteindelijk zijn het (bijna) allemaal kruideniers, overigens een gerespecteerde retailtak, die helaas niet meer zelfstandig is te vinden in ’s lands winkelstraten.