Gaan we alleen maar even de spullen binnenhalen voor het weekend of de komende week ? Zijn we er vooral op uit om goedkoop artikelen te scoren ? Of gaan we lekker shoppen, winkel in winkel uit, passen, vergelijken, lekker in mooie boeken neuzen, sfeer opsnuiven ?
als het maar goedkoop is
Het shop- en winkelpatroon van de mensen lijkt zich steeds meer rond die 2 keuzes af te spelen. Voor boodschappen doen hoef je eigenlijk niet meer steeds de straat op of na het werk nog snel even de supermarkt in te duiken. Ook voor basisartikelen of items die tegen een bodemprijs worden aangeboden, waarom zou je die nog in die ongezellige textiel/schoenen/you name it - supers kopen ? Het kan toch allemaal via internet !
40 % van de Nederlandse consumenten heeft recent aangegeven sowieso zich niet te interesseren waar men koopt, als het maar goedkoop is. Dat lijken allemaal potentiële online-shoppers!
Maar er zijn natuurlijk volop redenen om wel in auto/bus etc. te stappen om de stad in te gaan, nl om echt te shoppen. Maar dat moet dan ook echt iets bijzonders opleveren: entertainment, beleving, breed aanbod, het moet de moeite waard zijn om de tijd, het weer, de parkeerkosten en file-ergernis te trotseren.
Inmiddels is tot alle retail-stakeholders wel doorgedrongen dat er zich grote veranderingen afspelen in het consumentengedrag. Recessie, online bestedingen, nieuwe media, penetratie uit het buitenland etc. etc.
Maar wat betekent dat straks in de praktijk ? Gaan we allemaal Selexyz of Tango achterna of al die andere retailbedrijven die in de problemen zijn gekomen ?
Nou, helaas zullen er velen nog volgen, vooral de groep retailers die bv. de laatste jaren te snel gegroeid zijn met vreemd kapitaal (lees bank), of die (nog) geen online strategie hebben ontwikkeld of denken dat er ‘even naast’ te kunnen doen. Of die logge grootwinkelbedrijven waarbij recent de oude directie weer is teruggekeerd omdat zij de zaak wel even weer recht zullen zetten met hun jaren ’90 aanpak!
maar wat dan wel?
Er zijn voldoende kansen in deze markt voor die ondernemingen die begrijpen wat er gebeurt en daar de (ultieme) consequenties aan verbinden. Cross-channel (de Bijenkorf met haar inzet van social media, Ahold met zijn overname van Bol.com), showroom aanpak (Desigual met ‘showrooms’ van waaruit via de webshop gekocht kan worden, omkeren businessmodel (Primark met zijn supermarkt + calculatie in fashion). Of de sterke opkomst van concept-stores (vooral op zich staande zaken), of wat dachten we van de gekte rondom de Apple-store in Amsterdam. Crowd-funding ideeën als BrandMission in Haarlem, met nieuwe en duurzame producten.
Overheden moeten begrijpen dat extra winkelvloeroppervlakte het probleem alleen maar vergroot en zullen met de onroerend-goed-jongens in de binnensteden nieuwe combinaties moeten opzetten (evt. met werkplekken rondom ‘het nieuwe werken’, zorgcentra, markten etc.). Ook zullen ze actief nieuwe marketingtools moeten inzetten om de consument de steden in te trekken.
Distributie en logistiek gaat als gevolg hiervan een grote rol spelen: afhaalpunten, punctuele service etc. De klant is nu pas echt koning.
investeerders
Het wordt een tijd waarin investeringsclubs uit binnen- en buitenland klaar staan om de krenten uit de retailpap te vissen, turnaround te plegen en de laatste internationale retailtrends in management, marketing en nieuwe media op ons los te laten.
De banken zijn rijp voor het afstoten van hun belangen tegen grote discounts, om daarmee hun eigen positie veilig te stellen in het licht van de financiële crisis waarin ze voorlopig nog volop verstrikt zitten.
‘uitdagingen’ en oplossingen
Deze door de recessie alleen maar sterker accelererende ontwikkelingen, vragen om een andere aanpak voor de businessproblemen die er een gevolg van zijn, zoals:
- Banken die de posities van hun klanten/de retailers zichtbaar zien verslechteren en daarmee hun eigen risico’s.
- Onroerend goed ontwikkelaars en bezitters, die de leegstand zien toenemen en op zoek moeten gaan naar nieuwe formats.
- Locale overheden die niet meer eindeloos grond kunnen verkopen voor nieuwe winkelcentra en daarmee inkomsten zien verdampen.
- Binnensteden die op zoek moeten gaan naar het verhogen van hun aantrekkelijkheid om de locale economie gezond te houden.
- Merken die de penetratie naar de consument zoveel mogelijk rechtstreeks gaan zoeken dmv brandstores, webshops etc. en deels de retailer uitschakelen.
- En natuurlijk de retailers zelf, die allemaal op hun manier stoeien met minder loyale klanten en hun andere oriëntatiepatronen, afnemende bestedingen en de uitdagingen van de online-shopping-wereld.
mix/snel/resultaat
Wij geloven sterk in de combinatie mix van specilsme/snelheid/resultaat gedreven in de aanpak van de problemen:
mix: een mix van expertise, diverse retaildisciplines, (e)marketing, distributie, finance etc. en een mix van senior management (kennis & ervaring) en junior management (state-of-the- art opleiding en vergroeid met nieuwe media)
snel: in een compressie model snelle scan & analyse gericht op vaststellen uitgangsproblematiek, geen lange trajecten van vele weken.
resultaat gedreven: vergoedingen op basis van KPI’s, die de kern van de opdracht vormen
Iedere speler in retailland zal moeten definiëren waar zijn/haar positie is op de schaal (van Retail-Richter):
van boodschappen doen….tot…… shoppen !
want dat we in een tijd van aardverschuivingen zitten, dat is wel duidelijk
Retail Unlimited ?
Zonder pretentieus te willen zijn kan Retail Unlimited helpen bij het vinden van strategische oplossingen in de dynamiek van de retailmarkt van 2012, en vervolgens bij het uitvoeren daarvan volgens hierboven aangegeven werk- en denkwijze.
Wat is uw positie op de schaal van Retail-Richter:
van boodschappen doen tot shoppen
klik direct door naar enquête: