donderdag 15 augustus 2013

club van professionals slaat handen ineen



Retail Unlimited deelnemer in Project Shopping 2020



Het begint in de vezels van de maatschappij door te dringen dat er iets ingrijpends aan het veranderen is in ons koopgedrag. En heel corporate en bestuurlijk Nederland wordt er zo langzamerhand onrustig van.
Wat gebeurt er om ons heen? Nederlands consumentenvertrouwen op een all-time-low en een ‘everywhere-low’ tov de rest van Europa. Nederlands consumentengedrag loopt voorop in internetpenetratie en -koopgedrag. E- & M-commerce, etail naast retail, Google en Amazone de grootste winkelcentra, NFC / RFID / App’s-Maps- oeps, wat gebeurt er allemaal!


Een brede groep spelers wordt hard wakker: banken zien bij meer dan de helft van hun retailklanten betalingsproblemen, voor steden is leegstand inmiddels hoofdpijndossier nr. 1 en de vastgoed wereld moet tientallen miljoenen aan commercieel vastgoed afboeken. En de retailwereld zelf ? die zijn ‘lost’: geen geld, weinig visie, rug tegen de muur en maar krampachtig vasthouden wat je dacht te hebben maar niet wil toegeven al kwijt te zijn: klantenloyaliteit, marktaandeel, merkenrelaties etc. Ze zijn het overzicht kwijt en dat is niet vreemd in deze weerbarstige tijden.

van Ahold tot Almere
In juni is op Nyenrode een aftrap gegeven van het aansprekende en gezien de inleiding kennelijk cruciale project Shopping 2020. Dwars door gezaghebbend Nederland heen ontmoeten mensen en organisaties zich op het platform dat Thuiswinkel.org, InRetail, VNO-NCW etc. biedt en dat dynamisch werkt aan een brede visie over de ontwikkelingen die zich bij ons consumenten aan het voltrekken zijn en de consequenties daarvan voor steden, logistiek, techniek, veiligheid you name it!
Van Ahold tot Blokker, van NS tot Kruidvat, van Rabo tot ING, van Cap-Gemini tot Boer&Croon, van Multivastgoed tot Locatus, van Amsterdam tot Almere, van de Kamers van Koophandel tot universiteiten, iedereen doet mee.
Totaal meer dan 300 professionals buigen zich de komende maanden plenair en in 19 werkgroepen over de ontwikkelingen in retail. Online en alle aspecten daarbij mbt sales, innovatie en -marketing spelen een hoofdrol, want daar gebeurt het vooral, maar de vertaling naar winkels en winkelstraten daar zal het om draaien.
Hoe de projecties ook uitpakken, duidelijk is dat in 2020 nog steeds zeker 60% van onze bestedingen via de fysieke winkels gaan, dus echt fysiek of online via omni/multi/cross channel oplossingen van retailers. In januari 2014 moet het eindrapport klaar zijn.



Een lange wachtrij voor de ingang: 
de natte droom van iedere retailer.
Alhoewel: het is een gerechtelijke executie verkoop. Toch maar liever niet !





outer space
Ik neem deel als expert aan de werkgroep ‘de nieuwe winkelstraat’, die ik al tot belangrijkste werkgroep van het hele Shopping 2020 project heb gebombardeerd. In plenaire zittingen en opgesplitste deelwerkgroepen, praten we intensief over alle elementen die van belang zijn bij het bouwen van een geloofwaardige beeldvorming over de klant/consument/winkel/winkelstraat & -centrum/webshop van 2020.
Ik betrap ons er regelmatig op dat we het over de consument hebben als over een ‘alien van outer space’. Allerlei abstracte en hoogdravende visies stapelen zich op elkaar. Wíj zijn die consument zelf en 2020 is even ver als 2006, en dat was nou ook niet echt in de middeleeuwen.
Er wordt gewezen op de invloed van mobiel internet en dat we dat 4 jaar geleden niet hadden kunnen voorzien. Ik zeg dan: ‘en wat van de technologie die over 3 jaar ineens opkomt en we nu niet voorzien’. Maw ons eindverhaal moet vooral dicht bij onszelf blijven en alsjeblieft geen science fiction worden.

Jules Verne
In the mean time loopt de leegstand op en gaan er wekelijks retailers en wholesalers ten onder. Urgentie volop, daadkracht een stuk minder, praatkracht optimaal.
Super om hieraan mee te kunnen werken. Ik zal proberen Jules Verne thuis te laten, alhoewel, wie was dat ook weer? ….hopeloos ouderwets !
 

maandag 3 juni 2013

Big Data is watching you !


a moral issue

Onze maatschappij wordt alsmaar complexer en het runnen van een business doet daar niet voor onder. Wanneer we op IT gebied de ontwikkelingen proberen te volgen en de mogelijkheden die de technologie biedt, dan schrik je van het beeld wat je aantreft. In de wereld van consumentencommunicatie en –marketing, zijn de mogelijkheden zo groot, dat het bijna beangstigend wordt.

Nederlandse clubs in de Champions League
De grote spelers op het gebied van retail/etail opereren inmiddels zo geavanceerd en investeren zo massaal, dat een lokale speler in Nederland bijna zou moeten afhaken. Amazon, Google en Facebook worden de nieuwe winkelcentra waarin/op steeds meer retailers en merken zich gaan vestigen. De fysieke winkelcentra en binnensteden kampen met oplopende leegstand, maar daarvan hebben de online centra geen last. Hoe groter de investeringen, hoe beter men kan inzoomen op individuele klanten en kleine klantengroepen. Vroeger was het hoe groter hoe afstandelijker, tegenwoordig is het hoe groter hoe gerichter en scherper.

De beschikbaarheid van informatie is onvoorstelbaar en onhandelbaar groot.
De techniek om met die complexe en mega informatiestroom om te gaan, moet het verschil maken.
Ik wil 2 groepen informatie scheiden:
- de product gerelateerde informatie
- de consument gerelateerde informatie.

product gerelateerd
Het wordt dagelijks bewezen dat de retailer die in staat is de snelste en meest precieze informatie over de verkoop van producten terug in de logistieke stroom te brengen, de winnaar is. Het succesvolle Zara is daar met name groot door geworden. Verkoopresultaten worden direct vertaald in nieuwe producten en de supply chain is erop ingesteld dat de doorlooptijd tot het minimum beperkt is.
Online verkoop maakt het mogelijk nog sneller te reageren.
Producten testen en voorkeuren toetsen. Voorraden sturen en centraal houden,  onderscheid maken tussen basic- en seizoensgoederen mbt beschikbaarheid in winkels etc.
Het onderbuikgevoel van de (non-food) retailers heeft de branche erg veel geld gekost en maakt plaats voor state-of-the-art informatietechnologie die enorme effecten kan hebben op het resultaat.



consument gerelateerd
Het 2de aspect van de technologielawine die over ons wordt heen gestort, betreft de mogelijkheden om consumentengedrag te volgen en te beïnvloeden. Informatie over de consument is breed beschikbaar: waar shopt hij, waar bevindt hij zich op dit moment, waarin is zij geïnteresseerd, voor welke acties is zij in.
RFID, NFC, APP’s, GPRS etc. wij als consumenten worden gebombardeerd met informatie en leeggeroofd van informatie die we kwistig uitzenden. Het big-data-brother-is-watching-you tijdperk is nu daadwerkelijk aangebroken, en …… we seem not to care !

echte trends
Bij een poging tot het doorgronden van de complexiteit en de veelheid aan mogelijkheden, bekruipt mij een vreemd gevoel.
We zitten in een crisis en iedereen merkt dat de consument op de remmen staat. Minder consumeren blijkt uitstekend te kunnen. Goedkopere alternatieven zoeken voor de producten die we gewend zijn te kopen levert geld op en bij kritisch zoeken nauwelijks kwaliteitsverlies.
De consumptiegekte van de hoogconjunctuur lijkt ineens een foute episode uit een tijd van bonussen en ‘fuck-you/fuck the world’ retoriek.
En juist nu zouden we het goed moeten vinden dat we leeggeplukt worden aan informatie en overal digitaal aangesproken worden. Google volgt ons webgedrag zowel als we ‘searchen’, maar ook via onze Facebookvrienden. Zo worden we in een gedragskeurslijf geduwd en op maat benadert.
Ik geloof niet dat we daar massaal op zitten te wachten, vraag is alleen of we er iets aan kunnen doen.

Het inzetten van Big Data om de supply-chain te optimaliseren lijkt me ongelooflijk belangrijk en kon wel eens het verschil zijn tussen overleven of ten onder gaan in deze moeilijke retailtijden. Er zijn softwarebedrijven die op iedere maat onderneming oplossingen bedenken. Overigens oplossingen die niet goedkoop zijn, zowel qua aanschaf als het omgooien van interne processen. Ook moet de onderneming en haar staf het nut snappen, de juiste vragen stellen en de analyses kunnen regisseren. Daar zit hem vaak de grootste bottleneck.

Big data om consumenten te beïnvloeden vergt nog veel meer van een organisatie.
Daar is een step-by-step benadering en introductie/implementatie van systemen van groot belang, naast een stevig moreel kompas: hoever wil je gaan !


Big data, big questions !

 



maandag 6 mei 2013

Banken laten rol in structurele oplossingen in retail liggen

De retailsector heeft het zwaar. De cocktail van recessie en online verkopen pakt dramatisch uit. Meer dan de helft van de detailhandel staat inmiddels onder speciaal toezicht van de banken. Zou het niet een taak van de banken moeten zijn om op zoek gaan naar structurele oplossingen voor deze cruciale sector in de economie, met enorme impact op de vitaliteit van gemeenten, werkgelegenheid en waardeontwikkeling van vastgoed. Nog afgezien van de financiële exposure voor de banksector zelf.


De non-food retailsector is niet de meest innoverende, althans als we binnen de landsgrenzen blijven. Het zijn overwegend intern gerichte bedrijven die proberen het hoofd te bieden aan de ‘uitdagingen’ van 2013 en verder. En dat zijn er nog al wat. Door hun ernstig verzwakte financiële positie is investeren nog maar nauwelijks mogelijk. Investeren bijvoorbeeld in IT om de kwaliteit en snelheid van stuurinformatie te verbeteren, investeren in een state-of-the-art webshopomgeving en backoffice systemen, investeren in de laatste ontwikkelingen van e- en m-commerce.

afvlakkende online groei
Toch is de zaak zeker niet hopeloos. Doemscenario’s variëren van een verandering van consumentenoriëntatie richting online van 30 tot 80 %. De praktijk zal minder dramatisch blijken. De groeicijfers van online sales blijven indrukwekkend in tijden van een bestedingskrimp, maar vlakken nu wel af en schommelen al 3 jaar rond de 10%. Het huidige online verkoopaandeel in de totale consumptie, stijgt naar verwachting tot 20 % in 2020. Dat zal overigens sterk verschillen per branche.
Er tekent zich dus een andere retailwereld af met de volgende trends:
-         sommige branches (mode, cosmetica, schoenen, sport) zullen waarschijnlijk bij 20 – 25 % online bestedingen blijven steken
-         de grootste leegstandsgroei komt voor op B- en C locaties van grote steden en in middelgrote steden, maw formules op A locaties in grote steden hebben een betere uitgangspositie
-         huurprijzen dalen, waardoor de huurlasten afnemen
-         met de mogelijkheden van omnichannel, kan men kleinere units huren en zijn voorraden goedkoper te managen
Het wordt steeds duidelijker dat juist de combinatie van on- en offline in retail de winnende mix is, maar dan in een andere opzet dan nu vaak gedacht wordt. Kleinere winkelunits, flexibel in ruimte en contracten, sterk systeem gedreven, andere logistiek en voorraadstrategie, e- en m-commerce gedreven, etc.

winst te boeken met samenwerking
Bij die individuele ondernemingen valt veel winst te boeken.
Zomaar enkele opties:
-         splitsen van front- en backoffice: de front-office is het gezicht naar buiten, het voor de klant herkenbare deel van de winkel/formule. Is dat positief, dan is het waard ‘room for improvement’ te zoeken in de verdere organisatie.
-         backoffice: wat is de kwaliteit van het distributiecentrum van de retailer? Is er sprake van over- of ondercapaciteit?  Wat is de snelheid en efficiency van het webshop fulfilment?  Zijn de investeringen in e-commerce (backoffice systemen) niet te delen met anderen ?
Juist op dit soort punten is veel te winnen en zijn, mede in vormen van samenwerking met collega’s, structurele oplossingen te realiseren.


juist banken kunnen het verschil maken
Er is duidelijk nog winst te boeken bij de retailondernemingen met samenwerking.
en dus is er alle reden voor banken om hierin de lead te nemen, zij hebben het overzicht bij hun klanten.
Als een bank gaat inzoomen op de geschetste trends enerzijds en de praktische situatie van retailer anderzijds dan worden er meer mogelijkheden zichtbaar en kan er aan een uitweg in deze structurele problematiek gewerkt worden.
Zij kunnen vormen van backoffice samenwerking identificeren, waarna de bedrijven eventueel met externe ondersteuning en expertise, kunnen gaan werken aan het opsplitsen van front en backoffice en kern- en niet-kernactiviteiten.
Dan komen middelen beschikbaar voor het investeren in state-of-the-art IT, gericht op messcherpe management- en productinformatie, e-businesstools in totale organisatie, e-marketing en content-management-systemen etc. 


individuele gevallen afwikkelen
Maar de banken zijn vooral bezig individuele gevallen op te lossen, waarbij ze op zoek gaan naar quick-wins. De praktijk is dat de quick-wins tegenvallen, een mogelijke exit door bv. verkoop van de onderneming steeds moeilijker wordt in deze markt, en in potentie goede ondernemingen onderuit gaan. De banken nemen genoegen met het eerste verlies, maar ondernemers, werknemers, gemeenten en vastgoedeigenaren hebben het nakijken. En daarmee eigenlijk ook de banken: het vastgoed wordt minder waard, ze moeten steeds grotere afschrijvingen accepteren en de vitaliteit van hun ondernemersportefeuille holt achteruit.

De retail praktijk is weerbarstig, maar niet hopeloos. Wie neemt de regie ?
Tijd voor een structurele aanpak zou je zeggen !

donderdag 21 maart 2013

TEFAF: 'keeping up appearences'


De wereldvermaarde kunstbeurs TEFAF in Maastricht is alweer bijna afgelopen.
Met name de preview op donderdag 14 maart was zoals gebruikelijk zeer druk bezocht. Het crème-de-la-crème van corporate Nederland en de kunstminnende internationale scène was weer massaal uitgelopen om dit gratis feestje vooral niet te missen.
                  




archetypes
Leuk om de verschillen te observeren in het publiek. Ik onderscheid 3 groepen
-          de ‘echte kunstverzamelaars’: veelal oudere (zeg maar bejaarde) dames en heren, die met een notitieblokje rondlopen en hun lijstje afwerken. De Nederlanders zien er gezellig no-nonsense jaren 90 uit met spekzolen. De Duitsers strak in pak en vel en op de verantwoorde plekken wat versiering. De Fransen en Italianen met een nonchalante impliciete chique en kleding van de gezaghebbende merken, de Engelsen vooral met verbale flamboyantie.
-          de ‘corporate succesvollen’, ook hier te onderscheiden qua landsaard. De Nederlandse ondernemers, grijs in het pak en de gebruikelijke ongepoetste schoenen, vergezeld van hun vaak opvallend jongere partners, te herkennen omdat ze vaak hand-in-hand lopen. Hij pronkt met haar, en zij met haar opzichtige sierraden en haar semi-zakenpakje van foute merken, die (dus) net niet goed vallen, met niet bijpassende tassen van duur merk. De Duitse collega ceo’ s hebben keurig hun schoenen en vrouw gepoetst, geen plooitje fout, geen lokje scheef.
-          de standhouders, mijn favoriete groep. Mensen met smaak en allure en een groot gevoel voor decorum, letterlijk (in hun stands) en figuurlijk. De mannen veelal in modieuze strakke jasjes, te korte broeken met potloodpijpen evt. met een gezellige pochet nonchalant in de borstzak gefrommeld. De vrouwen uitgerust in mooie jurken van gerenommeerde merken en kwaliteiten, mooie accessoires en verzorgde schoenen. Taste, maar impliciet.

Dit publiek laat zich verwennen in de fantastische ambiance die de TEFAF ook dit jaar weer is. Prachtig aangekleed met dit jaar weer een andere geslaagde bloemdecoratie. Uitbundige hapjes in decadente hoeveelheden en onder het constant genot van bubbels (het zal wel geen Champagne geweest zijn).

handel
Je zou het haast vergeten, maar de TEFAF is een echte handelsbeurs. Er moet VERKOCHT worden ! Voor vele beursstandhouders is het de commerciële happening van het jaar. De grote toeloop aan bezoekers werkt dan alleen maar verstorend.



De kunstmarkt en daarmee de verkopen op de TEFAF, is de laatste jaren moeizaam en begint voor enkele handelaren zorgwekkend te worden. Ik sprak er enkele toonaangevenden die niet tevreden zijn over de verkoopresultaten van de beurs en hun kosten er niet of nauwelijks uithalen, laat staan extra omzet genereren. Het kost enige moeite de waarheid eruit te krijgen, want men doet alles aan ‘keeping up appearences’.
De problematiek is divers: weinig goed vers aanbod van de verzamelaars, die de neiging hebben op hun stukken te blijven zitten en daarom nog steeds hoge (inkoop) prijzen verlangen, want men hoeft niet zo nodig te verkopen. De handelaren zien ook dat de klantloyaliteit sterk aan het afnemen is. Rondshoppen, prijzen vergelijken, afspraken niet nakomen, ondanks toegezonden previewkaarten niet eens een stand bezoeken etc. etc. Het lijkt wel de gewone praktijk van consumentengedrag. Hier gaat ook op dat het publiek duidelijk aan het verjongen is en zich anders als kunstkoper manifesteert. De klassieke ambiance kan ze gestolen worden. Ze gaan net zo lief naar Art Hongkong of Art13 in London voor de echte trends in moderne kunst, wat op de TEFAF toch minder vertegenwoordigd is. Een enkele standhouder overweegt mede hierdoor de beurs een keer over te slaan, maar ervaring leert dat er dan meestal geen weg terug meer is.

in de steigers
Het lijkt erop dat het succesmodel van de TEFAF mede door deze ontwikkelingen wel eens ondergraven kon worden. De kunstmarkt is net zo dynamisch als iedere andere markt, waarbij successen uit het verleden geen ……..etc. Hoge kosten, duur betaalde ambiance, vanzelfsprekende kostbare entertainment, wellicht een idee om het businessmodel van de TEFAF weer eens in de steigers te zetten en aan te passen aan de bonusloze tijd die aangebroken lijkt!

vrijdag 8 februari 2013

Tilburg te saai voor koopzondagen


(krantenkop donderdag 7 februari 2013)



Het zal maar over je stad gezegd worden. En, eerlijk gezegd: Tilburg verdient ook niet veel beter. Inderdaad een vrij saaie, rommelige stad, met leegstand tot in het centrum opgerukt, zowel van winkelpanden als kantoorpanden, alhoewel dat met carnaval of de kermis natuurlijk niemand opvalt.
Een universiteit die ook al niet zo’n super imago heeft. Buitenlandse kenniswerkers die aangeven dat er geen aantrekkelijk hotel te vinden is en een gemeente die stoeit met een consistent citymarketing beleid.
Als één stad behoefte heeft aan actieve pr en promotie, zowel naar bezoekers, maar vooral naar haar eigen bewoners, dan is het wel Tilburg, de nr. 6 stad in Nederland.



150 ‘ondernemers’
Op de dag van de uitspraak van het College van Beroep van het Bedrijfsleven over de koopzondagen, aangespannen door 150 ‘ondernemers’ uit de binnenstad, liep ik toevallig in Tilburg een winkel binnen. Enkele lokale ondernemers spraken erover met elkaar en waren terecht ontstemt over de uitspraak die verdere openstelling op zondagen blokkeert.
Inmiddels zijn een 15 tot 20-tal steden al 52 zondagen geopend of is de beslissing door de gemeenteraad geaccordeerd. Wat Tilburg kennelijk is ontgaan is dat de wetgeving is vrijgegeven en het toeristische criterium inmiddels is losgelaten. De gemeente(raad) mag dus beslissen of ze het verstandig vinden om de openstelling op zondagen vrij te geven.

winkelen een vrijetijdsbesteding
Tilburg heeft een imagoprobleem, dat is wel duidelijk. Dus toeristen de stad in trekken is een ‘hell of a job’. Maar wat nu gaat gebeuren is nog veel erger.
Voor diegenen die hebben zitten slapen de laatste jaren: de oriëntatie van de consument is in rap tempo aan het veranderen: internet, recessie en ….een grote behoefte aan entertainment en beleving. Winkelen hoort kennelijk nog steeds tot een vrijetijdsbesteding en in toenemende mate op zondag. Als dat vertier niet te vinden is in Tilburg is de toch al voor de hand liggende stap naar Den Bosch (meest gastvrije stad van Nederland in 2012), Breda of de laatste tijd het ook steeds spannender Eindhoven, makkelijk gezet.
Dus schieten die 150 ondernemers zich in hun voet: ze gaan nog meer omzet verliezen. In plaats van creatief in oplossingen te denken hoe in te spelen op dit veranderende retailklimaat steken ze hun geld en energie in achterhoede gevechten.



verloren jaren
Het wordt tijd dat de gemeente een heldere visie mbt retail ontwikkelt en uit haar besluiteloosheid ontwaakt. Afwachten tot na de volgende verkiezingen (2014) lijkt aantrekkelijk, maar getuigt eerder van lafheid dan van politieke handigheid. De burgers zullen er straks in 2015 achter komen dat de stad jaren heeft verloren en een leegstand zal hebben die nog ruimer boven het landelijke gemiddelde zal zijn uitgestegen. Met leegstand ligt verloedering op de loer, overigens een gevoel dat je toch al bekruipt in bepaalde delen van de stad.

Keep on dreaming Tilburg!

maandag 7 januari 2013

De koopzondag blues

In vele gemeenten woedt er een heftige discussie over het al of niet invoeren van meer koopzondagen nu de overheid dat overlaat aan de gemeenten om daarover te beslissen. De discussie wordt vooral emotioneel gevoerd, de feiten lijken van ondergeschikt belang.

Zelfstandige ondernemers roepen: ‘Waarom moeten we ons zo nodig aanpassen aan de lobby van het grootwinkelbedrijf?  Er komen toch geen klanten bij? De impact van een mogelijke zondagsopenstelling is groot voor ondernemers en werknemers.

50 % van retailers in problemen
Dat het slecht gaat in de detailhandel is inmiddels bekend. De omzetten staan al enkele jaren onder druk en 2012 was met name erg zwaar. Ook de vooruitzichten voor 2013 zijn  niet om vrolijk van te worden. Van de consumentenbestedingen loopt inmiddels 10%  via internet.
Recessie, de verhoogde BTW en de gestegen online verkopen, zijn voor vele ondernemingen in de detailhandel een catastrofale cocktail aan het worden.
Banken aan dat ong. 50 % van hun retailklanten (groot en klein) bij ‘bijzonder beheer’ zitten en maw continuïteitsproblemen hebben.



Robbie Williams in winkelcentrum
Old Spitalfields Market










oriëntatie consument
Als je ondernemers, zowel zelfstandigen als grootwinkelbedrijven, hoort praten lijkt het alsof de moderne consument van een andere planeet komt. Ze leven vaak nog in de ontkenningsfase over de ingrijpende aard van de veranderingen in het bestedingsgedrag bij hun klanten. In het NRC van begin december over de Sinterklaasverkopen stond het duidelijk beschreven: Webwinkels zien dit jaar de omzet stijgen met 30 % tov vorig jaar’, en de redenen van de consumenten: tijdsbesparing, niet gebonden aan openingstijden van winkels en het prijsniveau van via internet aangeboden producten. Bol.com meldde dat op de piekdrukte rondom Sinterklaas (maandagavond 26 nov.)  5 cadeaus per seconde werden besteld.
De klant zoekt in zijn schaarse tijd efficiënte manieren om inkopen te doen en internet past daar perfect bij. De trend verschuift langzaam maar zeker van fysiek naar internet, met name als het ‘boodschappen doen’ betreft. Albert Heijn heeft niet voor niets Bol.com overgenomen. Zij zien dat de online systemen snel verbeteren en de consument daar steeds makkelijker gebruik van maakt: Mobiel bestellen neemt een vlucht, QR-scan, Near Field Communication (NFC) etc. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en de consument maakt er dankbaar gebruik van.
Daartegenover staat dat de mens van 2012 wel te verleiden is om in beweging te komen en te shoppen als er wat te beleven is in de stad. Van Magisch Maastricht, Late Night Shopping in Haarlem tot de vele Uitmarkten, als er iets wordt georganiseerd komen de mensen met bosjes en laten ze hun geld rollen.

Het klopt dat er niet meer consumenten bij komen en de omzet anders verdeeld wordt, ook bij koopzondagen. Het is zaak voor ondernemers die klanten zoveel mogelijk hun kant op te trekken en dat doe je niet door dicht te blijven, terwijl het grootwinkelbedrijf en collega’s, eventueel in andere steden, wel open zijn.
Koopzondagen zijn een extra instrument om de omzeterosie te verminderen en daarmee te overleven. In deze barre tijden mag je dat soort kansen niet laten liggen, is mijn stellige overtuiging.

alleen voor grotere gemeenten
52 Koopzondagen zijn uitsluitend een optie voor grotere gemeenten vanaf ong. 100.000 inwoners en een streekfunctie. De gemeenten en ondernemersverenigingen zullen ondernemers moeten stimuleren deel te nemen om te zorgen dat op zondag zoveel mogelijk winkels open zijn, pas dan zal het succesvol zijn. Verder zullen de gemeenten en hun partners in de stad initiatieven moeten nemen met promotie van koopzondagen en activiteiten organiseren om de mensen naar de stad te trekken ipv van de stad verderop of het outletcenter waar al jaren op zondag de benen buitenhangen van de drukte.

De vitaliteit van de binnensteden staat op het spel en dat gaat verder dan het al of niet invoeren van koopzondagen. De uitdaging voor ondernemers en overheden ligt bij het inspelen op de veranderende oriëntatie van ons, mensen. Want wij zijn het die veranderen, niet een  abstracte groep ‘consumenten’! Er zijn en blijven kansen voor de moderne ondernemer in de detailhandel, maar dan wel met het vizier gericht op de toekomst en niet de blik in de achteruitkijkspiegel. Hoeveel instrumenten krijg je aangereikt in dit soort barre tijden om te overleven ?