(krantenkop donderdag 7 februari 2013)
Het zal maar over je stad gezegd worden. En, eerlijk gezegd: Tilburg verdient ook niet veel beter. Inderdaad een vrij saaie, rommelige stad, met leegstand tot in het centrum opgerukt, zowel van winkelpanden als kantoorpanden, alhoewel dat met carnaval of de kermis natuurlijk niemand opvalt.
Een universiteit die ook al niet zo’n super imago heeft. Buitenlandse kenniswerkers die aangeven dat er geen aantrekkelijk hotel te vinden is en een gemeente die stoeit met een consistent citymarketing beleid.
Als één stad behoefte heeft aan actieve pr en promotie, zowel naar bezoekers, maar vooral naar haar eigen bewoners, dan is het wel Tilburg, de nr. 6 stad in Nederland.
150 ‘ondernemers’
Op de dag van de uitspraak van het College van Beroep van het Bedrijfsleven over de koopzondagen, aangespannen door 150 ‘ondernemers’ uit de binnenstad, liep ik toevallig in Tilburg een winkel binnen. Enkele lokale ondernemers spraken erover met elkaar en waren terecht ontstemt over de uitspraak die verdere openstelling op zondagen blokkeert.
Inmiddels zijn een 15 tot 20-tal steden al 52 zondagen geopend of is de beslissing door de gemeenteraad geaccordeerd. Wat Tilburg kennelijk is ontgaan is dat de wetgeving is vrijgegeven en het toeristische criterium inmiddels is losgelaten. De gemeente(raad) mag dus beslissen of ze het verstandig vinden om de openstelling op zondagen vrij te geven.
winkelen een vrijetijdsbesteding
Tilburg heeft een imagoprobleem, dat is wel duidelijk. Dus toeristen de stad in trekken is een ‘hell of a job’. Maar wat nu gaat gebeuren is nog veel erger.
Voor diegenen die hebben zitten slapen de laatste jaren: de oriëntatie van de consument is in rap tempo aan het veranderen: internet, recessie en ….een grote behoefte aan entertainment en beleving. Winkelen hoort kennelijk nog steeds tot een vrijetijdsbesteding en in toenemende mate op zondag. Als dat vertier niet te vinden is in Tilburg is de toch al voor de hand liggende stap naar Den Bosch (meest gastvrije stad van Nederland in 2012), Breda of de laatste tijd het ook steeds spannender Eindhoven, makkelijk gezet.
Dus schieten die 150 ondernemers zich in hun voet: ze gaan nog meer omzet verliezen. In plaats van creatief in oplossingen te denken hoe in te spelen op dit veranderende retailklimaat steken ze hun geld en energie in achterhoede gevechten.
verloren jaren
Het wordt tijd dat de gemeente een heldere visie mbt retail ontwikkelt en uit haar besluiteloosheid ontwaakt. Afwachten tot na de volgende verkiezingen (2014) lijkt aantrekkelijk, maar getuigt eerder van lafheid dan van politieke handigheid. De burgers zullen er straks in 2015 achter komen dat de stad jaren heeft verloren en een leegstand zal hebben die nog ruimer boven het landelijke gemiddelde zal zijn uitgestegen. Met leegstand ligt verloedering op de loer, overigens een gevoel dat je toch al bekruipt in bepaalde delen van de stad.
Keep on dreaming Tilburg!