donderdag 15 augustus 2013

club van professionals slaat handen ineen



Retail Unlimited deelnemer in Project Shopping 2020



Het begint in de vezels van de maatschappij door te dringen dat er iets ingrijpends aan het veranderen is in ons koopgedrag. En heel corporate en bestuurlijk Nederland wordt er zo langzamerhand onrustig van.
Wat gebeurt er om ons heen? Nederlands consumentenvertrouwen op een all-time-low en een ‘everywhere-low’ tov de rest van Europa. Nederlands consumentengedrag loopt voorop in internetpenetratie en -koopgedrag. E- & M-commerce, etail naast retail, Google en Amazone de grootste winkelcentra, NFC / RFID / App’s-Maps- oeps, wat gebeurt er allemaal!


Een brede groep spelers wordt hard wakker: banken zien bij meer dan de helft van hun retailklanten betalingsproblemen, voor steden is leegstand inmiddels hoofdpijndossier nr. 1 en de vastgoed wereld moet tientallen miljoenen aan commercieel vastgoed afboeken. En de retailwereld zelf ? die zijn ‘lost’: geen geld, weinig visie, rug tegen de muur en maar krampachtig vasthouden wat je dacht te hebben maar niet wil toegeven al kwijt te zijn: klantenloyaliteit, marktaandeel, merkenrelaties etc. Ze zijn het overzicht kwijt en dat is niet vreemd in deze weerbarstige tijden.

van Ahold tot Almere
In juni is op Nyenrode een aftrap gegeven van het aansprekende en gezien de inleiding kennelijk cruciale project Shopping 2020. Dwars door gezaghebbend Nederland heen ontmoeten mensen en organisaties zich op het platform dat Thuiswinkel.org, InRetail, VNO-NCW etc. biedt en dat dynamisch werkt aan een brede visie over de ontwikkelingen die zich bij ons consumenten aan het voltrekken zijn en de consequenties daarvan voor steden, logistiek, techniek, veiligheid you name it!
Van Ahold tot Blokker, van NS tot Kruidvat, van Rabo tot ING, van Cap-Gemini tot Boer&Croon, van Multivastgoed tot Locatus, van Amsterdam tot Almere, van de Kamers van Koophandel tot universiteiten, iedereen doet mee.
Totaal meer dan 300 professionals buigen zich de komende maanden plenair en in 19 werkgroepen over de ontwikkelingen in retail. Online en alle aspecten daarbij mbt sales, innovatie en -marketing spelen een hoofdrol, want daar gebeurt het vooral, maar de vertaling naar winkels en winkelstraten daar zal het om draaien.
Hoe de projecties ook uitpakken, duidelijk is dat in 2020 nog steeds zeker 60% van onze bestedingen via de fysieke winkels gaan, dus echt fysiek of online via omni/multi/cross channel oplossingen van retailers. In januari 2014 moet het eindrapport klaar zijn.



Een lange wachtrij voor de ingang: 
de natte droom van iedere retailer.
Alhoewel: het is een gerechtelijke executie verkoop. Toch maar liever niet !





outer space
Ik neem deel als expert aan de werkgroep ‘de nieuwe winkelstraat’, die ik al tot belangrijkste werkgroep van het hele Shopping 2020 project heb gebombardeerd. In plenaire zittingen en opgesplitste deelwerkgroepen, praten we intensief over alle elementen die van belang zijn bij het bouwen van een geloofwaardige beeldvorming over de klant/consument/winkel/winkelstraat & -centrum/webshop van 2020.
Ik betrap ons er regelmatig op dat we het over de consument hebben als over een ‘alien van outer space’. Allerlei abstracte en hoogdravende visies stapelen zich op elkaar. Wíj zijn die consument zelf en 2020 is even ver als 2006, en dat was nou ook niet echt in de middeleeuwen.
Er wordt gewezen op de invloed van mobiel internet en dat we dat 4 jaar geleden niet hadden kunnen voorzien. Ik zeg dan: ‘en wat van de technologie die over 3 jaar ineens opkomt en we nu niet voorzien’. Maw ons eindverhaal moet vooral dicht bij onszelf blijven en alsjeblieft geen science fiction worden.

Jules Verne
In the mean time loopt de leegstand op en gaan er wekelijks retailers en wholesalers ten onder. Urgentie volop, daadkracht een stuk minder, praatkracht optimaal.
Super om hieraan mee te kunnen werken. Ik zal proberen Jules Verne thuis te laten, alhoewel, wie was dat ook weer? ….hopeloos ouderwets !