dinsdag 24 juni 2014

Meerman (topman InRetail): in 2025 50% minder winkels !


Graag laat ik ook eens een ander aan het woord. De discussie is natuurlijk niet nieuw en de voorspellingen lopen inmiddels uiteen van 30, 50 tot zelfs 75 %, maar dat is minder relevant in dit stadium. Niemand weet het exact. Wel relevant is de uitwerking op ons winkelbestand, sterker nog op de vitaliteit van onze (binnen)steden, economie en welvaart. Zo ver durf ik te gaan.



achteruitkijkspiegel
Ik hoor de beleidsmakers van gemeenten, vastgoedondernemers en retailers al zeggen: dat weten we nu wel ! O ja, wat weten we dan nu wel ?
  • Realiseren we ons wel dat bij vergaande online verkopen er veel consumptiebestedingen weglekken naar buitenlandse webspelers ?
  • Realiseren we ons dat bij een nog grotere leegstand zonder daarop inspelend beleid, de verloedering op de loer ligt ?
  • Realiseren we ons dat het grootwinkelbedrijf net zulke grote problemen heeft als de mkb’ers in de binnensteden en ook zullen omvallen en/of hun winkelbestand saneren?
  • Realiseren we ons dat banken nog steeds retailondernemingen overeind houden vanwege hun bezit van winkelpanden ?


Nog steeds kijken we massaal in de achteruitkijkspiegel en realiseren we ons niet wat er allemaal op ons af komt en op het spel staat.

pas begin van grote selectie
We staan pas aan het begin van ‘de grote selectie’. De laatste jaren zijn enkele retailketens al onderuit gegaan en vele mkb’ers hebben de deuren moeten sluiten.
Nu gaat de bel voor de volgende ronde: grote retailers gaan massaal winkels sluiten.
Macintosh kondigde vorig jaar al aan minimaal 100 winkels te sluiten en dat worden er naar verwachting nog veel meer gezien de slechte cijfers van het concern.
Ik heb de laatste weken gesprekken gevoerd met enkele grote ‘concerns’ met honderden winkels die overwegen 40 tot 50 % van hun winkelbestand af te stoten/te sluiten.
Overigens gingen 2 jaar geleden mijn ogen al open toen in Engeland zowel NewLook als John Lewis, multi-channel formules die erg goed draaien, aankondigden 1/3de van hun winkels te sluiten. Maw zelfs goed draaiende formules kunnen met een multi-channel aanpak hun cijfers verbeteren door winkels te sluiten.

nu komt de pijnlijke crux
Vele Nederlandse ketens leiden al jaren verlies en zien o.a. hun solvabiliteit teruglopen. De banken staan dat oogluikend toe omdat er veel commercieel onroerend goed in bezit is. Neem de families Blokker, Zeeman, de Waal (WE), Brenninkmeijer, Korijn (Etam Groep) Elzas (Coltex), Kahn (Cool Cat) etc. Zij bezitten ongeveer de helft van het Nederlandse winkel onroerend goed. Ze zitten overigens maar beperkt in hun eigen panden en zien vooral de problemen bij anderen. De waarde van dat onroerend goed loopt nu dus drastisch terug en daarmee de zekerheden van banken. Zonder erg creatief te hoeven zijn zie je de vicieuze cirkel al voor je.
Wanneer er dus van vele honderden winkelpanden de huur wordt opgezegd, en dat vooral geconcentreerd in kleine(re) steden, onaantrekkelijke (wijk)centra en op A-2 en B locaties in grote steden, dan is de uitkomst voor die locaties desastreus maar ook voor de banken die het onderliggende bezit zien verminderen, de retailers die geen financiering meer van de bank krijgen en de locale onroerend goed bezitters die ’onder water’ komen te staan. Binnensteden verliezen hun economische aantrekkelijkheid en gemeenten zitten met hun handen in het haar.
‘Shit all over !’ om het maar even netjes uit te drukken.

dit zijn van die functies die je niet graag combineert!

oplossingen zijn er maar doen iedereen pijn
OK, verzin een list! Nou die is er niet. Maar er moet wel gereageerd worden op de nieuwe retailrealiteit. In het eindrapport van Shopping2020 (zie site en eerdere blogartikelen van mij) staat al aangegeven waaraan de nieuwe aantrekkelijke winkelgebieden moeten voldoen:
-      traffic locaties, evenementen, convenience, experience, werk locaties etc. veranderende mobiliteit en consumenten oriëntatie laten zich gelden
-      multi-channel retail, m-commerce, service-gerichtheid & hospitality
-      back-office & big data
-      afbreken en herontwikkelen
-      combineren van functies en deregulering
-      crowd funding naast bankfinanciering

samenwerken
Dit zijn de momenten waarop de handen ineen geslagen moeten worden:
-      gemeenten moeten met hun centrum management actief ondernemers ondersteunen: wifi, parkeerbeleid, koopzondagen, mobiele sites/apps’, dmv dashboards gestuurde actieprogramma’s
-      er moet actief gewerkt worden aan het herinrichten van winkelgebieden: afbreken, concentreren van functies, regels loslaten om combinaties mogelijk te maken, ruimte creëren voor het nieuwe werken
-      retailers zullen hun mentaliteit moeten veranderen en de nieuwe technieken omarmen: data is king, onderbuik is uit!
-      banken zullen pro-actief om de tafel moeten gaan zitten met groepen retailers. Zij kunnen samenwerken afdwingen en bv. retailers laten inzien dat back-offices (DC/IT/administratie etc.) gedeeld kunnen worden en daarmee grote efficiencyslagen gemaakt kunnen worden
-      onroerend goed & winkelcentra eigenaren zullen flexibele huurcontracten moeten toestaan, evt. omzetafhankelijk en meer moeten inspelen op de zoektocht naar avontuur van de consument

De nieuwe consument wil nog steeds gaan winkelen, maar dan wel in een attractieve en dynamische omgeving waar wat te beleven is. Geïnformeerd over acties, parkeertarieven en –plekken, gecombineerd met culturele programmering. Ophalen, abonneren, thuisbezorgen: de 24-uurs economie lijkt ineens geen fictie meer !

of zoals Marc Zuckerberg van Facebook het, vrij vertaald door mij, heeft gezegd: ‘we zijn pas in het stadium van de dageraad bij de ontwikkelingen die internet ons biedt’,
het ontkennen hiervan is nu al dodelijk voor veel ondernemers.