woensdag 31 mei 2017

Jeff B. de nieuwe Bill G.

Misschien is het jullie ontgaan, waarschijnlijk niet. Maar het verdient meer aandacht dan een klein artikeltje of een column in een of ander dagblad. Jeff Bezos van Amazon is op weg de rijkste mens op aarde te worden en staat dus op het punt de illustere Bill Gates in te halen.

Een retailbedrijf en geen computergigant
Wat een successtory en wat een interessante vent. Los van het enorme geld dat hij verdient is hij een voorbeeld voor de wereld waarin we nu leven, is mijn stellige overtuiging. Ontegenzeggelijk een visionair, maar ook ontegenzeggelijk een ‘pain in the ass’ voor zijn concurrenten.  Iemand met een hele sterke overtuiging en een lange termijn aanpak, een lange termijn aanpak, een lange termijn aanpak, een lange termijn aanpak. Ik kan het niet genoeg zeggen tegen alle kort op de bal spelende ondernemers, politici, bestuurders, kiezers, aandeelhouders en ga zo maar door.
En nu eens niet de oprichter van een computerbedrijf als Microsoft, Apple of … ik zou bijna zeggen Google en Facebook. Maar daar zou ik de mist in gaan want daar concurreert Amazon wel degelijk mee.

Lange adem
Als je bij de beursgang van Amazon in 1997 $ 1.000,- had geïnvesteerd in het aandeel, dan kan je die nu voor ongeveer $ 500.000,- verkopen. Niet vanwege de indrukwekkende winsten, want die zijn er pas de laatste jaren en die worden steevast gebruikt voor het investeren in technologie waarmee de voorsprong op de brede concurrentie alleen maar vergroot wordt. Niet omdat de kenners en financiële experts het je geadviseerd zouden hebben, want het bedrijf werd vanaf de start afgedaan als een club die nooit winst zou kunnen maken en maw gedoemd was ten onder te gaan.
Wel als je gezien had dat Jeff & z’n rebellenclub de tijdgeest haarfijn aanvoelden en voorzag dat de convenience gedreven consument, de mogelijkheden van internet en digitale technieken, het gebrek aan klantloyaliteit mbt ‘aloude A-brands’ zonder het vaak zelf te weten open staan voor innovatie en gemak. Zijn doorzettingsvermogen om door te gaan waar anderen allang hadden afgehaakt vanwege het gezeur van media, aandeelhouders etc. maakt Amazon tot wat het nu is. Een hypermodern  retailbedrijf gedreven door een constante innovatiestroom waarvoor de middelen onbeperkt lijken te zijn. Overigens inmiddels met succesvolle fysieke boekwinkels in de VS!

De visie
Ik heb jaren geleden eens de ‘ondernemersvisie in 10 tips’ van Jeff Bezos opgeschreven:
  • Heb geen spijt van je beslissingen: liever wel doen en mislukken dan niet doen en er spijt van hebben dat je het niet gedaan/gedurfd hebt,
  • “Laat je hart spreken”. Volg je hart niet je verstand,
  • Investeer meer in het product (of service) dan in marketing,
  • Kies een goede naam,
  • Sta voor iets !
  • Focus op de klant,
  • Focus op je passie,
  • Bouw een ‘cultuur’,
  • Ontwikkel een ‘premium product at non premium prices’,
  • Durf een risico te nemen.

Niet te vergezocht en ingewikkeld denk ik.  Maar het draait bij hem om geloof en passie, en een duidelijke focus op het centrum van je business: je product en je klant.
Zo heeft hij de retailwereld op zijn kop gezet.  Het ‘dat wordt nooit wat’ hoor je nog steeds bijvoorbeeld mbt Zalando die hard op weg is de Europese Amazon te worden.  En nog steeds snappen vele bestuurders van retailbedrijven er geen snars van. En dus gaat de selectie in de markt gewoon verder, einde crisis of niet!



The Washington Post
Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik kijk vergenoegd hoe deze krant de stoelpoten onder het presidentschap van ‘The Donald’ stelselmatig doorzaagt. Jeff Bezos kocht de zieltogende krant in 2013 voor $ 250 miljoen. Zonder ook maar een due dillegence uit te voeren. Hij wilde de krant gewoon hebben, nul verstand van nieuwsbedrijven, kranten, redacties etc. In minder dan 4 jaar heeft hij ervoor gezorgd dat het aantal lezers is geëxplodeerd en hij heeft de inhoud aangepast aan de digitale wereld.

“I didn’t know anything about the newspaper business … But I did know something about the internet," Bezos told Business Insider in a 2014 interview. "That, combined with the financial runway that I can provide, is the reason why I bought The Post.”

En daar komt zijn 2de kwaliteit: lange termijn denken: ‘The financial runway’ zoals hij dat noemt betekent: geen korte termijn gestress op resultaten  en winst maar ruimte en tijd geven voor de zoektocht naar nieuwe combinaties, nieuwe vormen en een nieuwe toekomst!

Jeff Bezos  for President !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten