donderdag 17 maart 2011

Wegens succes geprolongeerd? Beter Bed breidt verder uit

Ongelooflijk dat het zo goed gaat met Beter Bed.
Meer dan 1000 winkels over heel Europa verspreid. Resultaten en omzetten groeien.
Knappe prestatie, en nu verder groeien en de aandelen (laten) stijgen. De directie heeft volop vertrouwen in de toekomst en waarom ook niet!
Slapen moeten we allemaal en helemaal als dat tegen een scherpe prijs kan…….of toch niet?

slaapmarkt
Niet alleen in de bedden gaat het op en neer, de hele slaapmarkt is in beweging, in negatieve beweging weliswaar. De duurdere merken verliezen meerdere procenten omzetten, zowel door de crisis (in de bouw) als de enorme toename in aanbod en aanbieders. Een krimpende markt met meer aanbieders.
Beter Bed heeft inmiddels een eigen webshop en op internetwinkelcentrum  Wehkamp een eigen shop-in-shop geopend, nog een outlet erbij!

winkelpanden
Commercieel onroerend goed (winkels in dit geval) heeft zijn aantrekkelijkheid verloren als investeringsvehikel. Ander winkelgedrag (webshops), vergrijzing, ontwikkeling binnensteden etc., tonen dat de komende jaren de leegstand zal toenemen, bovenop de al op til staande niet vlottende uitbreidingen. En dat zal niet snel veranderen gezien de structurele oorzaken. It’s met meer dan 100 winkels in NL heeft bewezen dat het hebben van veel winkels erg kostbaar kan zijn wanneer producten als elektronica makkelijk via internet te kopen zijn.
Waarom dan massaal investeren in nieuwe winkels. Retailers hebben het nadeel dat hun vaste kosten erg hoog zijn door hoge vierkante meter prijzen en relatief veel personeel.
Natuurlijk valt er in deze ‘ buyersmarket’  te onderhandelen voor potentiële huurders, maar de essentie verandert er niet mee.

Beter Bed

Wie Beter Bed winkels bezoekt krijgt ook niet echt het gevoel van een lekkere winkelomgeving. Ongeïnspireerde winkels, vaak op c-locaties en weinig personeel, die je gewoon onaangesproken laten rondlopen. Niet echt de omgeving om potentiële klanten te helpen. In Duitsland is het nog erger met het Duitse Beter Bed. Je wordt gestraft omdat je weinig wil uitgeven voor je slaapcomfort. Dus voor emotievolle producten als bedden hoef je al niet fysiek naar Beter Bed en kan je net zo goed via Wehlkamp op internet kopen.

Groei is relatief en Beter Bed komt van ver, na moeizame jaren. Ik heb weinig vertrouwen in formules met veel winkels in een segment van de branche die vooral op prijs gericht is.
Ik zou maar voorzichtig zijn met investeren in Beter Bed, je kan Beter naar Bed gaan!
Sowieso kan ik moeilijk slapen bij Retteketet !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten