zaterdag 16 mei 2015

Voor eerst in retailgeschiedenis neemt filialisering afWe weten niet beter dan dat het percentage van de retailkoek dat wordt ingenomen door filiaalbedrijven jaar na jaar groeit ten koste van de zelfstandige retailondernemingen. Uit de laatste cijfers blijkt die trend definitief gestopt! Creatieve zelfstandigen winnen terrein. De retailwereld maakt spannende tijden door.

Miss Etam-effect

We werden enkele weken geleden opgeschrikt door het faillissement van Miss Etam, tot voor kort voor onmogelijk gehouden. Een puisant rijke familie en ’s lands grootste en best beoordeelde vrouwenmodemerk hoe is het mogelijk. Insiders wisten al jaren dat het daar niet goed ging. Jaar na jaar leverde Miss Etam percentages omzet in, terwijl ProMiss nog nooit in haar bestaan zwarte cijfers heeft geschreven. Je kan niet stellen dat de internetwereld aan ze voorbij is gegaan. De online sales groeiden gestaag mede door stevig management die begreep wat er voor nodig is om de moderne vrouw te verleiden.
Wat was dan de oorzaak? Zoals altijd een cocktail van problemen. Allereerst kan je niet 5 jaar achterelkaar ongestraft 5 tot 10 % per jaar aan omzet inleveren zonder dat dat pijn gaat doen. Geen Webshop kan dat bij een concern van die omvang opvangen. Maar het echte probleem zat hem in de top. De familie die, ooit succesvol als fashionondernemers, in al hun wijsheid en eigenwijzigheid dachten het zelf wel weer even recht te kunnen zetten. Verder een komen en gaan van directies, voorzitters van raad van bestuur etc. Wat ze gemeen hadden was dat ze allemaal kort bleven en de organisatie zich weer kon opmaken voor de volgende ‘ hernieuwde inzichten’. De kortgeleden gepresenteerde redder van V&D was pas 2 jaar geleden aangetrokken als redder van Miss Etam. Dat beloofd niet veel goeds voor V&D zou je denken.

Hoofd issue

Tot zover het cynische gedeelte. Het echte probleem voor filiaalbedrijven als Miss Etam is echter dat er in de huidige markt niet in alle 150 winkels geld te verdienen is. Teveel vestigingen op onrendabele plekken. Allemaal geopend in de tijden dat een handjevol retailfamilies massaal panden aankochten om gedeeltelijk zelf weer aan te huren tegen voor de familie gunstige condities. De banken financierden gemakkelijk zowel de panden als de formules. De afgelopen jaren met zulke sterk teruglopende omzetten, vroegen diezelfde banken echter steeds weer financiƫle backing om de teruglopende solvabiliteit van de formules overeind te houden. De families moesten tekenen en deden dat vanuit de optiek dat ze maar een gedeelte van het aantal filialen in hun eigen panden hadden gestopt. Het eigen slecht draaiende winkelbedrijf zou maar ten dele bij fout gaan op hun eigen vastgoedbord terecht komen. Vervelend werd het toen duidelijk werd dat al die families zo redeneerden en steeds vaker ook geconfronteerd werden met dezelfde problemen bij hun collega filiaalbedrijven. Huuronderhandelingen op het scherpst van de snede, zoals we bij V&D hebben gezien, zijn aan de orde van de dag in het winkel-onroerend goed. Voor hun huurportefeuilles dus ontroerend slecht.

Roman & Stern

Dat zegt niet veel mensen iets en met Google kom je ook niet veel verder. Deze Engelse club is gespecialiseerd in het opkopen en leegschudden van winkelbedrijven waar aandeelhouders van af willen. Naar aloud Angelsaksisch recept zonder scrupules en interesse voor werknemers en schuldeisers. Langs een smal randje van wettelijke mogelijkheden balanceren ze om er zo slim mogelijk uit te springen. Ze verkopen  voorraden, verhuren panden door, onderhandelen met curatoren en zorgen een lean &  mean bedrijf over te houden en verkopen dat aan jonge eager-beavers met verse plannen. Inmiddels ontdaan van alle shit en slechte filialen kunnen die er dan wel verder mee aan de slag.

Met het voorbeeld van Miss Etam vers op ons netvlies, is het duidelijk dat we ons nog kunnen opmaken voor vele ‘verassingen’  in the near future.
Alhoewel, voor mij was de teloorgang van Miss Etam inmiddels geen verrassing meer. Maar dat is nu wel duidelijk !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten