dinsdag 27 september 2011

Zara (Inditex) een machine die nooit lijkt te stoppen !
117 winkels in 35 landen openen in de eerste helft van dit jaar.
Een ongelooflijke prestatie. Dat betekent 4 a 5 winkels per week.
En dan ook nog eens indrukwekkende winstcijfers. Het succesverhaal kent geen einde lijkt het wel. Jaar na jaar verbetert Inditex haar performance vergelijkbaar met de Amerikaanse wereldrecordhouder General Electric, die tientallen kwartalen achtereen de winstcijfers wist te  verbeteren.
Inditex heeft een multi-brand strategie en verlegd haar koers naast mode nu ook richting lifestyle/wonen. De mix trend, betaalbaar en enorme reactiesnelheid blijft een succescocktail waar zelfs H&M van mag dromen.

bezoek HK Inditex in La Coruna
Ik heb de eer gehad het hoofdkantoor van Inditex in La Coruna te mogen bezoeken. Een mooi gebouw in een industriewijk niet ver buiten het centrum van de stad. Er om heen nog vele satellietbedrijven die diensten leveren, zoals logistiek, IT, design en ook nog een stuk productie.
De mythe dat ze niet in het verre oosten produceren is inmiddels doorgeprikt. Ze hebben een geoliede machine in Hongkong. Al haar leveranciers in Aziƫ moeten via dit inkoopkantoor administratief en met haar kwaliteitscontrole werken. Voor leveranciers / wholesalers die in Aziƫ produceren is dat lastig, omdat ze dan hun bronnen moeten prijsgeven. In eerste instantie lijkt het alsof het Zara daar niet om te doen is. De praktijk wijst echter uit dat die informatie wel degelijk gebruikt wordt. De power van de club is dermate groot dat iedereen het accepteert!

 

pilotshops van alle formules
Op het HK in La Coruna hebben ze van alle formules in de kelder pilotshops met de laatste collecties. Op het eerste gezicht een kostbare aangelegenheid, maar iedereen op het HK en het management, heeft constant en direct zicht op de uitstraling van de winkels en de trends en slowsellers op de winkelvloer.
Alles perfect en mooi ingericht, geen gerommel, geen concessies.
Het HK zelf is mooi maar sober ingericht met in de hal een grote ruimte waar leveranciers ontvangen worden en in kamers moeten plaatsnemen. De inkoopstaf en de styling komt door een aparte deur naar binnen vanuit een centrale ruimte waar de inkoop in teams bij elkaar werkt.

Mr. Inditex: Amancio Ortega (de rijkste man van Spanje) is er nu mee gestopt en het stokje is overgedragen aan nieuw management per begin dit jaar.
We gaan kritisch volgen wat het resultaat is. Het kan nauwelijks beter zou je zeggen, maar ik laat me graag verrassen door deze succesmachine.
De crisis in Spanje lijkt geen vat op ze te krijgen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten