maandag 8 augustus 2011

MKB & gemeentebesturen: This is your wake-up call


Zo langzamerhand begint het tot de MKB ondernemers door te dringen: ‘er zijn teveel winkels!’ Alarmerende berichten in de kranten maken melding van toename in winkelleegstand zelfs in populaire shopping steden als Maastricht.
Allerlei oorzaken worden aangevoerd, maar het mainstream worden van online shoppen staat wel met stip bovenaan, en terecht.


fullfiment
Ik was deze week bij het grootste internet fullfilment bedrijf van Nederland. Indrukwekkend om te zien hoe geolied men daar de bestellingen van de Nederlandse consumenten verwerkt voor enkele grote winkelketens als de Bijenkorf, V&D en internet grootheden als Bol.com en Zalando. Men verwerkt daar 60 tot 70 duizend bestellingen per dag !!! Hoezo mainstream? Nederland loopt zelfs nog achter, met name als het bestellingen per smart-phone betreft. Winkeliers van deze wereld: maakt uw borst maar nat.


de omgekeerde wereld: ‘een fysieke winkel erbij!’
Zelfs op A-1 locaties ontstaat leegstand. Grootwinkelbedrijven, huren nog wel op A-1 locaties, maar in toenemende mate ‘pilotshops’, een soort showrooms (en eventueel afhaalplekken) voor hun webshops. Dus ipv een webshop erbij tekent zich al een trend af van ‘een fysieke winkel erbij!’  Wat gechargeerd misschien denkt u. Het meest verontrustend is de enorme terugval in winkelbeleving bij de consument in 20 jaar tijd. Een groep van 40 % van de Nederlanders maakt het niet meer uit waar men winkelt, als het maar goedkoop is. Dat zijn er 2 x zoveel als in 1990, toen onze gemiddelde rijkdom nog een stuk lager lag.

beleving & kortzichtigheid
OK dat zijn de feiten, maar wat moeten we er tegen doen?  Steden en hun op korte termijn gerichte bestuurders en met name de veelal kortzichtige MKB ondernemers (sorry) moeten begrijpen dat veel van de economie van een stad, afhangt van de kwaliteit van het winkelgebied. Mensen shoppen, gaan uit eten en verblijven misschien in een hotel. Voor Blokker, Action  en Van Haren maken ze geen omweg.

Hoe gaan we hiermee om ?
 1. door de realiteit onder ogen te zien:
  • stoppen met uitbreidingen & ontwikkelingen van nieuwe centra
  • stoppen met huurverhogingen
  • verbeteren van kwaliteit winkelomgeving (parkeren, veiligheid, bereikbaarheid)  
 2. door activiteiten te organiseren
  • mensen willen wat meemaken en zaken combineren zoals bv. een bezoek aan museum, markt etc. (recente late night shopping in Haarlem was een groot succes)
  • ‘consumensen’ willen geprikkeld worden, gaan opzoek naar uniciteit in winkels en formules, daarmee maakt de dynamiek van een stad het verschil
Ondernemers en culturele instellingen hebben elkaar hard nodig en zullen moeten investeren in samenwerking, zowel letterlijk als figuurlijk. Cross-overs  en -marketing, nieuwe combinaties bedenken, maakt dat mensen in beweging komen.

wake-up call
Menig man/vrouw in bonus in de middelgrote steden van het land, heeft dat geld gekregen doordat hun ouders of grootouders jaren geleden met veel inzet en hardship een winkel begonnen zijn op de goede locaties. Hun kinderen hebben de afgelopen 10 jaar begrepen dat er meer geld te verdienen is in het verhuren/verkopen van die panden, dan er zelf in te gaan staan, vele uren maken, risico’s met voorraden lopen etc. het geld lijkt vanzelf binnen te stromen.
Well I have news for you: dat zou binnenkort weleens drastisch kunnen veranderen.
Leegstand is dood in de pot: verarming, verpaupering.
De cocktail internetshopping & de eerstvolgende crisis zal tot definitieve gevolgen leiden. (en dat kon weleens sneller gebeuren dan we nu al vrezen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten