vrijdag 19 oktober 2012

Retail: Niets doen is geen optie !

Belangrijkste spelers nog steeds in ontkenningsfase

Retailers, onroerend goedontwikkelaars, banken en overheden ondervinden dat er van alles aan het veranderen is in de retail, maar associëren dat nog teveel met de recessie en te weinig met de ingrijpende manier waarop onze oriëntatie als consument aan het veranderen is. Daarmee zijn ze nog midden in de ontkenningsfase wat een fundamentele aanpak in de weg staat. Inmiddels zijn tal van grote retailbedrijven in problemen, treedt er leegstand op in winkelcentra en maken de banken zich grote zorgen.

de kille cijfers
Consumentenbestedingen Q2 2012: min. 4,7 %, internet winkels + 6,8 %. 2010/2012*: consumentenbestedingen via internet van € 8,2 mrd naar € 10 miljard, van 69 milj. naar 91 milj. bestellingen en van 9,3 milj. naar 10,9 milj. internetkopers.
(*cijfers van thuiswinkel.org.)
Voor 2015 wordt geprognosticeerd: webshopbestedingen: € 15,2 mrd, 47 milj. bestellingen door 13,3 milj. Nederlanders.
Dit zou een groei betekenen van 85 % in internetomzet tov 2010, door bijna 80 % van de bevolking en een aandeel in de totale consumentenbesteding richting 20 %.

de beslissers
De impact van die cijfers lijkt onvoldoende door te dringen tot de groep beslissers zowel bij de retailondernemers, stadsbesturen, banken als de ontwikkelaars. Het zijn veelal 50 plussers die zelf niet of nauwelijks via internet bestellen, niet actief zijn op social media en dus onvoldoende begrijpen wat er gebeurt. Recessies hebben ze al eerder meegemaakt, die gaan vanzelf weer over.
De laatste berichten uit de (vak)pers onderstrepen de volle impact van de ontwikkelingen:
  • succesvolle retailers in de UK plannen 1/3de van hun winkels te sluiten (John Lewis)
  • ketens gaan kleinere units huren als showrooms van waaruit via internet besteld kan worden
  • internationale webshops penetreren verder in Nederland: Zalando breidt assortiment uit, Amazone waarschijnlijk dit najaar naar Nederland
Nieuwe retailondernemers zien een winkel als één van de formats die ze gebruiken om hun spullen te verkopen, flexibel, niets fixed en altijd ‘connected’.

de slachtoffers
De eerste slachtoffers dienen zich al aan. Bronnen binnen de banken geven aan dat inmiddels 50 % van de retailbedrijven bij de afdelingen ‘bijzonder beheer’ onder speciale begeleiding staan. Nu nog zijn het vooral regionale spelers die onderuit gaan als Piet Kerkhof (ca. 40 winkels) en Henk ter Hoor (100 winkels). De balansen van de grote retailers zijn vervuilt door te hoge waarderingen van het (retail)onroerend goed. Haal daar 25 % van af en de zaak wordt ook een stuk minder positief.

(foto's Merci, Paris, oktober 2012)

Simpele som, geen simpele oplossingen
Dus over 3 jaar ca. 20% bestedingen via internet in een op z’n gunstigst gelijkblijvend totaal bestedingsniveau. Hoe kan je daar als direct betrokkene  niet benauwd van worden ?
De som van hierboven kan simpel zijn, de oplossingen een stuk minder.
Samenwerken is zo’n oplossing. Waarom alles zelf doen als retailer: waarom niet onderzoeken of logistiek, IT & e-commerce, administratie is te delen door splitsen front- en back-office. Of wat te denken van ‘ruilverkaveling’ van winkelpanden?

Daar is wel een sense of urgency voor nodig bij de key-spelers. Iemand moet de regie nemen want samenwerking kan uitsluitend succesvol zijn met een open vizier en een blik op de toekomst. De banken lijken op dit moment de marktpartij met de grootste belangen om te zoeken naar structurele oplossingen. De nood bij hun klanten, de retailers en onroerend goedbezitters is groot. Nieuwe verbindingen en strategieën zijn noodzakelijk om het tij te keren. Herijkingen van retailconcepten, het integraal verbinden van fysieke- en digitale verkoop, nieuwe logistieke structuren. Kortom, time to change! Niets doen is geen optie !

Jeroen Rossen, directeur RetailUnlimited.nl, associé Boer & Croon Management
Hans Schraders, voorm. ceo Gall & Gall, associé Boer & Croon Management

Geen opmerkingen:

Een reactie posten