maandag 26 november 2012

Ik heb ze gezien, die recessiegevoelige, ‘hand-op-de-knip’ consumenten van 2012 ….. bij bosjes !


de consument besteedt minder en minder, voor het 2de jaar in een rij zakken de bestedingen verder met name in de traditionele detailhandel. Macro-economisch klopt dat beeld volledig; maar wie zijn ogen de kost geeft ziet het veranderende retaillandschap.Vrijdagmorgen 23 november, 10:30 uur
Slagregens striemen over het parkeerterrein van een oud-industrieel complex in Amsterdam-Noord. Auto’s zoeken stapvoets een parkeerplek, natgeregende verkeersregelaars gebaren tussen de ruitenwissers van de aarzelende automobilisten vooral op zoek te gaan naar een andere parkeerplek. Hier is het vol. Een zoek-halfuur later loop ik naast een stroom van paraplu’s richting ingang. Inmiddels zijn al honderden bezoekers mij voorgegaan. In de rij voor de garderobe, voor de kassa, even € 12,50 betalen…eindelijk binnen.
Flavourites, een veel bezochte site waarbij webshops zijn aangesloten, organiseert haar inmiddels jaarlijkse 3-daagse ‘live-event’. 160 webshops zoeken fysiek contact met klanten. De pure players, zoals het in webshop-jargon heet, zoeken offline wegen nieuwe klanten te leren kennen en vooral producten te verkopen met een stand.

doelgroep
Een gezellige, opgewekte groep vooral vrouwen, vindt moeiteloos haar weg tussen de stands. Geen crisissfeer te bespeuren, hoofdzakelijk 30 en 40’ers, werkende vrouwen met gezinnen te oordelen aan het aanbod. Goed opgeleide back-bone-of-the-nation types. Geen actieprijzen, geen van/voor geweld, geen groot-winkel-bedrijven, maar een gevarieerd aanbod van creatieve producten voor kinderen, interieur en huishouden, vakanties etc. Een relaxte sfeer bij zowel standhouders als bezoekers. Hier wordt zaken gedaan in een ongedwongen omgeving. Mensen spreken elkaar geïnteresseerd aan, productinformatie wordt uitgewisseld, kortom winkelen lijkt ineens weer een leuke happening te zijn! Gezellig met vriendinnen en/of gezin.

B-to-B
Voor de geïnteresseerde webshop-starter zijn er aparte sessies. Een workshop zit al vol met minimaal 100 mensen in aan aparte ruimte. Ernaast staan stands van webshop service providers als website bouwers, verpakkingsspecialisten, logistieke dienstverleners en e-marketeers.
Dat belooft nog wat als al die geïnteresseerden een web-shop gaan starten.

nieuwe retail-mix
Dit lijkt de nieuwe realiteit in retail te worden. Beleving en sfeer, creatieve producten weg van de eenheidsworsten, gezelligheid en ontmoetingen èn…. de combinatie on- en offline. De pure-players hebben het door het enorme web-aanbod ook moeilijk en zoeken contact met klanten, ook buiten het web om. Daarnaast moeten ze ook fysieke afzetmarkten vinden, willen zij van hun spullen afkomen en een rendabele exploitatie draaien. Er zullen er nog velen afvallen in deze markt van toenemende professionalisering.

FlavouritesLive bewijst dat de zoektocht naar concepten die daarop inspelen succesvol kan zijn.
De consument van vandaag heeft weinig tijd en wil die beperkte tijd zo efficiënt mogelijk besteden, ook bij het boodschappen doen. Maar als ze er voor in is en gaat shoppen, dan moet er wel iets te beleven zijn, het moet iets bijzonders opleveren. Weg met de traditionele winkeltijden, slechte service en puur prijsgedreven aanbod.


De sfeer van kooplustig publiek, van een gezellige buzz van geïnteresseerde shoppers en verkopers die vaak ver te zoeken is in de winkelstraten van 2012, heb ik weer eens kunnen opsnuiven …… in Amsterdam-Noord of all places !

Toen ik enkele uren later buiten stond, zag ik een flauw zonnetje doorbreken. Dat kan geen toeval geweest zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten