dinsdag 9 januari 2018

2018: back in retail-business!

De crisis is definitief voorbij. Consumenten besteden weer, sterker nog de groei van de economie drijft er hoofdzakelijk op! Als het nu niet lukt met je retailstrategie dan lukt het nooit meer!Weer gewoon ademhalen
Eigenlijk is het ongelooflijk hoe creatief en flexibel we door de zwaarste bestedingscrisis van de laatste 70 jaar zijn heen gekomen. Alle seinen stonden op rood: stormachtige penetratie van online winkelen, consumenten op de rem, bezuinigingen…..lawines faillissementen. Gevolg leegstand, dreigende verloedering winkelstraten, kaalslag onder de retailMKB’ers en zelfs bosjes grote spelers moesten het loodje leggen.
Gemeenten zijn aan de slag gegaan met de leegstand, inkrimpen van winkelbestand, bouwstop etc. Gaten zijn opgevuld met vooral horeca-concepten. Inmiddels wordt er weer geïnvesteerd in binnensteden: online spelers gaan ook offline starten, meubelgiganten en doe-het-zelf formules starten met kleine binnenstad-formules. ‘Authentieke’ concepten met duurzame uitstraling (al of niet echt), vinden hun plek in de winkelstraten.
                         
Big is no more beautiful
De grote bedreiging uit het wilde (VS) westen is nog steeds levensgroot, maar dan vooral op macroniveau. De voorsprong is nooit meer in te halen. Maar we worden terecht steeds bezorgder over onze privacy en nep-nieuws, dus laten we hopen dat het minder eng uitpakt dan (ook ik) vrees.
Convenience/gemaks denken is niet meer weg te denken en zal online verder laten groeien, geen twijfel over mogelijk. Beleving, rumour-around the shop, het wordt alleen maar belangrijker.
Àls mensen erop uit gaan, dan moet er wel iets te beleven zijn: winkelstraten in de top 15 steden van NL zijn nog nooit zo druk geweest maw mensen komen wel uit hun PC-laptop-stoel, maar dan moet er wel wat te beleven zijn. Er staan rijijijij’en dik voor musea, theaters en bioscopen draaien volop, boekhandels (mind-you) zijn back-in-business (wel een selecte groep). Vandaar ook de hausse bij de horeca. Dat moet je wel snappen.
Ik zou me pas echt zorgen maken als ik supermarkten exploiteer. De nog steeds bescheiden online bestedingen maken hier de grootste groeipercentages door. Picnic, Hello Fresh cs, abonnementen, pick-up points: hier slaat de gemaksconsument onverbiddelijk toe. De grootgrutters snappen dat natuurlijk, maar hebben wel dure verkoopmeters, franchisenemers etc. die ook rendabel moeten zijn en dat met lage marges.

Hoe ingewikkeld kan het zijn? (erg dus)
Na al het gesomber van de laatste jaren moet de blik weer vooruit. We leven in een èn, èn, èn markt: èn in fysieke winkels, èn op markten, èn online, èn service, èn beleving, èn abonnementen, èn, èn!! Creativiteit wordt volop beloond en de consument houdt ook van imperfectie, als het maar echt is en dan zijn ze ook nog bereidt meer te betalen! Kies duidelijk positie in deze nieuwe marktomstandigheden: juist een heel breed assortiment, of juist heel smal. Focus op de convenience consument door je service extreem uit te breiden. Organiseer markten op bepaalde momenten die voor jouw business van belang zijn en je ziet de interesse in je zaak toenemen.

Kortom: het kan best weer leuk worden in je winkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten